Interflora
Interflora Interflora Sverige Stjärnor och betyg
Beställ blommor
Florister i Sverige
Florister i Sverige Florister i Sverige Sverige Stjärnor och betyg
Beställ blommor
Euroflorist
Euroflorist Euroflorist Sverige Stjärnor och betyg
Beställ blommor

Vad betyder blommornas färg?

Vad betyder blommornas färg?

Betydelsen av blomfärger och hur blommor påverkar våra känslor!

Blommor har alltid varit ett favoritmotiv för målare och poeter. Det sägs att skönhet inte bara finns i betraktarens ögon utan också i naturen, där varje blomma har sitt eget budskap och sin egen betydelse.  De vanligaste betydelserna av blomfärger:

Röd: kärlek, förförelse, passion, begär, lust, röda rosor skickas ofta för att uttrycka tillgivenhet.

Vit: renhet, kyskhet, oskuld, sötma. Vita blommor som rosor och liljor presenteras ofta på bröllop för att uttrycka en känsla av enighet och lycka. Vit syren symboliserar oskuld, medan förgätmigej symboliserar sann vänskap och eviga minnen.

Gult: glädje, vänskap, glädje. Gula prästkragar symboliserar vänskap och glädje. Var uppmärksam på att gult också förknippas med otrohet.

Lila: mystik och andlighet (lila), kunglighet (amarant), visdom (lavendel). Lila representerar fantasi medan lavendel är synonymt med förfining. Amarant var ett symbol för odödlighet i det antika Grekland, eftersom den aldrig vissnade när den vävdes in i en krans.

Blått: fred, lugn, självförtroende. Blå eller blåkantade blommor är en symbol för tro, lojalitet och fred. Förgätmigej betyder till exempel 'glöm inte bort mig', medan majsblommor är synonymt med pålitlighet. Hyacinter uttrycker ånger och violetter symboliserar blygsamhet. Blå blombuketter är populära i Storbritannien vid förlovningar.

Orange: energi, entusiasm, värme. Iris ger en känsla av friskhet och vitalitet medan ananasguava används för stimulans och kraft.

Grön: fruktbarhet, tur. Gröna blommor som pelargon eller basilika står för tillväxt, harmoni, hälsa och fertilitet.

Brun: stabilitet, trötthet, apati. Brun är uppenbarligen inte en rekommenderad färg, utom på hösten.

Rosa: Rosa blommor som nejlikor, rosor och sockerärtor symboliserar nåd eller beundran. De kan också vara ett tecken på tacksamhet eller en ursäkt.

Förutom färgerna har blommorna olika betydelser beroende på formen på kronbladen. Tulpaner med snirkliga kronblad betyder till exempel 'du gör mig galen'. Omvänt symboliserar öppna tulpaner början på en romans. I det här fallet står ljusrosa tulpaner för oskuld medan mörkröda tulpaner står för begär eller passionerad kärlek.

Nljusbuketter med böjda kanter representerar flirt, medan ruffiga nejlikor representerar mod. Om kanterna är fint tandade är det ett tecken på att man bara är vänner.

Interflora
Interflora Interflora Sverige Stjärnor och betyg
Beställ blommor
Florister i Sverige
Florister i Sverige Florister i Sverige Sverige Stjärnor och betyg
Beställ blommor
Euroflorist
Euroflorist Euroflorist Sverige Stjärnor och betyg
Beställ blommor
Vilka blommor ska du ge på mors dag? Vilka blommor ska du ge på mors dag? Datum för Mors dag år 2022 (och 2023 och 2024) Datum för Mors dag år 2022 (och 2023 och 2024) Vilket är datumet för Alla hjärtans dag i år? Vilket är datumet för Alla hjärtans dag i år?

Alla artiklar